Den ultimativt bedste pizza starter selvfølgelig med en god bund og en intens tomatsauce. Her får du opskriften på den bedste pizzabund, jeg har smagt!

Pizzabunden er lavet på surdej, som giver en let syrlig smag og en fantastisk lækker og sprød bund. Det kræver derfor en aktiv surdej at bage pizzaerne. Her finder du min guide til hvordan du opstartet og fodrer din surdej. Ellers er opskriften relativ nem at gå til, men den kræver en smule forberedelse, da du allerede skal gå i gang med den formiddagen før dagen du vil bage dine pizzaer. Nedenfor opskriften finder du et forslag til en tidsplan over, hvornår du skal gå i gang med at forberede din pizzadej.

Hvilket mel skal du bruge til din pizzadej?

Pizzadejen er lavet på tipo 00 og durummel – to fintmalede hvedemelssorter med et højt protein- og glutenindhold, som giver en optimal hæveevne for din pizzabund.

Glem kagerullen!

Brug for guds skyld ikke kagerullen, når din dej skal formes til pizzaer, da kagerullen slår luften ud af surdejen! Kom i stedet godt med mel på din pizzadej og form den med dine hænder og knoer, som beskrevet i opskriften. Hvis din dej har svært ved at hænge sammen, når du former den i luften med dine knytnæver, kan du dreje den rundt med dine hænder på en bordplade med masser af mel.

Sådan får du sprøde pizzaer

Bagestål, pizzasten eller bageplade? Hvad skal du vælge, når du vil opnå en sprød pizza?

Jeg bager altid pizzaerne på et bagestål, som kan blive brandvarmt og give dig virkelig sprøde pizzaer. I sammenligning med en pizzasten, kan et bagestål indeholde mere varme pga. sin større massefylde. Stålet optager energi og varme fra ovnen hele 18 gange bedre end pizzasten, og dermed får du en pizza der hæver godt op og bliver sprød i bunden. Du kan læse en uddybet anmeldelse og guide til bagestålet her.

Har du ikke et bagestål, skal du vælge pizzastenen fra for ovnens bageplader. Hvis ikke du ligger inde med et bagestål må du bruge bagepladerne, men her er det vigtigt, at de varmes op i god tid, så de bliver brandvarme. Det gælder også for både bagestål og pizzastenen.

Bagetiden på pizzaerne i opskriften er vejledende, da det kommer an på din ovn og om du bruger stål, sten eller plader. Tjek pizzaen i bunden, når kanterne ser færdigbbagt ud. Er den sprød i bunden, er den færdigbagt.

Hold igen med fyldet! Man kan hurtigt fristes til at komme en masse lækker fyld på sine pizzaer, men spar på det – især det våde fyld, som ellers vil gøre det svært for dig at opnå et sprødt resultat.

Opskrift på surdejspizza

Ret: Aftensmad
Køkken: Italiensk
Antal: 6 stk

UDSTYR

INGREDIENSER

 • 350 g vand koldt
 • 100 g aktiv surdej
 • 500 g tipo 00 mel
 • 100 g durummel
 • 2 spsk olivenolie
 • 12 g salt
 • Oliveolie til at smøre formen med
Prøv Simple Feast måltidskassePrøv Simple Feast måltidskasse

FREMGANGSMÅDE

Dag 1

 • Bland vand, surdej og mel sammen til autolyse i en skål og lad dejen hvile under et viskestykke på køkkenbordet i 2 timer. Denne proces har stor betydning for at dejen danner et godt glutennetværk.
 • Kom herefter olivenolie og salt i. Ælt dejen på en røremaskine ved høj hastighed i ca. 10 minutter til dejen er glat, smidig og slipper skålen helt.
 • Smør en condibøtte med olivenolie og kom dejen heri. Lad den hæve på køkkenbordet med låg på i ca. 4 timer indtil den er hævet med ca. 30% – ellers skal den stå lidt længere.
 • Sæt dejen på køl og lad den koldhæve i køleskabet i mindst 18 timer.

Dag 2

 • Tag dejen ud af køleskabet. Del den i 6 lige store dele og form dem forsigtigt til runde kugler. Drys lidt mel på toppen og lad dem efterhæve på køkkenbordet under et viskestykke i 2 timer.
 • Sæt et bagstål, en pizzasten eller bageplade i ovnen og tænd den på den højst mulige temperatur (min ovn står på 300 grader) 1 time før pizzaerne skal bages, så den bliver brandvarm.
 • Imens ovnen opvarmes kan du klarggøre fyldet.
 • Kom godt med mel på køkkenbordet og kom en kugle dej ovenpå. Drys mel ovenpå dejen og form en pizzabund ved at trykke fingrene ned i midten af dejen, så den former en cirkel, men stadig har et par centimeters luft i kanten.
 • Løft dejen op imellem dine to knoer og lad tyngdekraften trække pizzabunden nedad, så den bliver tynd – men pas endelig på den ikke bliver for tynd!
 • Kom forsigtigt pizzabunden på et stykke bagepapir og ret evt. bunden lidt til.
 • Kom det ønskede fyld på pizzabunden og brug en pizzaspade eller kombispade (hvis du bruger et bagestål) til lat sætte pizzaen i ovnen.
 • Bag pizzaerne én af gangen i ca. 7 minutter ved den højst mulige temperatur til de er gyldenbrune i kanten og hårde i bunden.

Noter

Tidsplan over bagning af surdejspizza:
Kl. 10: Fordr’ din surdej.
Kl. 12: Rør mel og vand sammen og lad det stå til autolyse i 2 timer. Autolyse er med til at give dejen et stærkt glutennetværk.
Kl. 14: Ca. 4 timer efter fordring af surdej, er den som oftest aktiv nok til at bage med. Rør dejen til pizzadejen sammen. 
Hvis ikke surdejen er aktiv nok, lader du blot mel og vand stå og hvile i længere tid, indtil surdejen er klar til bagning. Du kan læse mere om, hvordan du tester at din surdej er aktiv nok her.
Kl. 14-18: Lad dejen hvile i minimum 4 timer. Lad evt. dejen hvile længere tid, hvis ikke dejen er hævet nok eller der ikke er nok tydelige luftbobler.
Kl. 18-næste dag: Kom dejen på køl natten over i mindst 18 timer
Kl. 15-17: Tag dejen ud af køleskabet og lad dejen hæve på køkkenbordet i 2 timer.
Kl. 18: Bag pizzaerne.
Surdejspizza