Bageudstyr

Dette indlæg indeholder reklamelinks

Min køkken er efterhånden ved at være fyldt godt op med diverse bageudstyr, men det er bestemt værd at investere i forskelligt udstyr, for at opnå de bedste resultater når du bager. Nedenfor finder du en liste over mit bedste bageudstyr, som er helt uundværligt, når jeg bager boller, brød og kager.

Røremaskine

En røremaskine har nok været min bedste investering. Den kan gøre et stykke arbejde, som dine hænder på ingen måder er i stand til.

Når du bager brød og boller handler det om at få skabt et godt glutennetværket for at opnå et luftigt resultatet. Det er gluten, der gør dejen elastisk, og får dejen til at hænge sammen. Mange har en tendens til at ælte dejen for kort tid, men et godt glutennetværk opnås ved at ælte dejen længe nok til den er smidig, skinnende blank og glat. Dejen skal slippe skålen helt før den er færdigæltet.

Jeg er rigtig glad for min Kenwood KVL4100S Chef XL røremaskine, som har vundet “Bedst i Test” fra Forbrugerrådet Tænk.

Bagestål

Et bagestål er en af min nyeste og bedste investeringer, for hold nu op hvor gør det en kæmpe forskel for mit bagværk! Med et bagestål kan du godt byde velkommen til en helt ny verden af sprøde pizzaer, saftige brød og luftige boller.

Et bagestål er en 6 mm stålplade der sættes ind på en rist i ovnen, som kan blive brandvarm og fordeler varmen jævnt i ovnen. Varmen gør at bagværket hæver hurtigere op og bliver helt sprødt i bunden. Jeg bruger det til alt fra pizza, pitabrød, boller og brød. Læs en uddybet anmeldelse af bagestålet her.

Du kan købe bagestålet med 2 kombispader her.

Bagerist

Når mine nybagte boller og brød kommer ud af ovnen, ryger de direkte over på en afkølingsrist for at bevare deres sprødhed. Du kan købe en afkølingsrist her.

Afkølingsristen er lavet af et fint net af huller, som også gør den god til at afkøle småkager, konfekt og andre mindre kager.

Condibøtter

Condibøtter er helt fantastiske at bruge til bagning! Først og fremmest fordi låget holder helt tæt, og på den måde undgår du en hård overflade på dine deje, når de skal hæve. Udover at holde tæt kan du også nemt se aktiviteten af dine deje, som især er vigtigt, når du bager med surdej. Du kan altså følge med i hvor meget din dej hæver, hvilket kan være meget forskelligt afhængig af temperaturen i rummet og surdejens aktivitet.

Condibøtterne findes i forskellige størrelser. Jeg bruger altid en 5 L condibøtte, så jeg er sikker på, at der er plads nok til at min dej kan hæve. Du kan købe en 5 L condibøtte med låg her.

Hævekurv

Når jeg bager brød, får mine deje lov til at hæve i en hævekurv på køl natten over. Hævekurvene findes både i ovale og aflange former, og i forskellige størrelser alt afhængig af størrelsen på din dej.

Hævekurven er helt fantastisk at bruge, fordi den er med til at holde på formen på din dej. Det er dog vigtigt at bruge et hørklæde i formen, så du kan få dejen op af formen inden brødet skal bages. Lig hørklædet i, drys med rismel og kom dejen i hævekuren. Hævekurvene tåler ikke vask, men kan vaskes efter brug med en stålbørste ved behov.

Du kan købe en oval hævekurv på 17 cm her, en oval hævekurv på 23,5 cm her og en aflang hævekurv særligt gode til flutes her. De ovale kurve er dem du skal bruge, hvis du vælger at bage dit brød i en støbejernsgryde.

Dejskraber

En dejskraber er uundværlig når du bager brød og boller. De findes både i plast og i metal. Jeg har begge dele. Dem i plast er gode til at få dejen ud af skålen med og til at spænde dejen på boller og brød op med. Dem i metal er skarpere end dem i plast og er gode til at hakke boller ud med. Du kan købe en dejskraber i plast her eller en dejskraber i metal her.

Termometer

Både når jeg bager kager og brød, har jeg ofte brug for et termometer.

Når jeg bager kager, er det især vigtigt at chokoladen har den rette temperatur for at kunne størkne korrekt og for at opnå en blank og flot overflade. Også kernetemperaturen på kagen er vigtig at kunne måle, for at se om kagen er færdigbagt.

Når det kommer til brød og surdej, er temperaturen for vandet vigtigt, for at sikre at gærcellerne har de rigtige betingelser for at udvikle sig. Et termometer er også brugbagt når du bager brød, og skal måle kernetemperaturen for at se om brødet er færdigbagt, så du ikke ender med et klægt resultat.

Jeg bruger altid et digitalt termometer, så jeg kan aflæse den præcise temperatur. Du kan købe et digitalt termometer her.