De lækreste boller med valnødder, med en karakteristisk smag af nødder og en smuk brun farve. Bollerne er et stort hit på morgenbordet, men kan også bruges som en sandwich i madpakken.
Jeg bruger ofte den samme grunddej, når jeg bager boller. Grunddejen tager udgangspunkt i denne opskrift på luftige surdejsboller, som både kan bages med eller uden surdej. Opskriften på valnøddeboller er bagt uden surdej, men hvis du har en aktiv surdej stående derhjemme, kan du med fordel skifte 1 dl af vandet ud med surdej, for at opnå et endnu mere luftigt resultat.
Jeg bager altid mit bagværk på et bagestål i stedet for en bageplade. Bagestålet kan blive brandvarmt, og giver derfor et virkelig lækkert sprødt og luftigt resultat.
Opskrift på valnøddeboller med gær
UDSTYR
- Røremaskine
- Dejskraber
INGREDIENSER
- 11 dl vand koldt
- 10 g gær
- 30 g salt
- 100 g valnødder
- 300 g fuldkornshvedemel
- 900 g hvedemel
- Smagsneutral olie
FREMGANGSMÅDE
Dag 1
- Kom vandet i en skål og smuldr’ gæren heri. Tilsæt salt og opløs det. Kom hele valnødder og fuldkornsmel i og rør godt. Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt og rør det hele godt – gerne på en røremaskine i 10-15 minutter ved høj hastighed indtil dejen er smidig og slipper skålen helt.
- Smør en condibøtte med olie, kom dejen heri og sæt låg på. Lad dejen hæve 1 time på køkkenbordet og derefter natten over i køleskabet – gerne minimum 10 timer.
Dag 2
- Tag dejen ud af køleskabet og lad den efterhæve 1 time på køkkenbordet.
- Tænd ovnen på varmluft ved den højeste mulige temperatur – gerne 1 time før du bager dine boller (min ovn står på 300 grader). Har du et bagestål, så sæt bagestål ind når du tænder ovnen, så det bliver brandvarmt.
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord og fold den ene side over den anden. Pas på der ikke kommer mel i mellem. Skub dejen op under sig selv med dejskraberen for at gøre dejen mere luftig.
- Drys mel ovenpå dejen og hak dejen over i 2 lange stykker med en dejskraber vendt i mel. Hak nu det ene aflange stykke over i 6 lige store stykker med dejskraberen. Kom hvert dejstykke på en bageplade med bagepapir eller en kombispade med bagepapir, hvis du bager bollerne på et bagestål.
- Skru ovnen ned på 270 grader varmluft og bag bollerne en portion ad gangen i ca. 18 minutter. Når bollerne er gyldenbrune, og hårde når du banker i bunden, er de færdigbagte.
- Kom bollerne på en afkølingsrist og lad dem afkøle. Gentag med den anden halvdel, når første portion er bagt.