En af mine favoritretter i det vietnamesiske køkken er denne lune vietnamesiske risnudelsalat, som på vietnamesisk kaldes for bún gà nam bô. Risnudelsalaten serveres med en traditionel vietnamesisk sauce kaldet nuoc cham, saftig kylling med citrongræs, sprøde grøntsager og masser af krydderurter og salte peanuts.
Når jeg spiser retten, minder den mig om Hanois hektiske gader, lyden af tuk-tuk og de fantastiske gadekøkkener, man kan finde i Vietnam. Gadekøkkener med mad til ingen penge, men fyldt med smag og masser af farver. På gadekøkkener får man nærmest serveret nuoc cham saucen til hvad som helst. Det er en sauce lavet på fiskesauce, risvinseddike, sukker, lime, chili og hvidløg, og er et vigtigt element i denne ret.
Du kan sagtens spise nudelsalaten i en vegetarisk version eller skifte kyllingen ud med oksekøds, svinekød, tofu eller store rejer. Har du rester tilovers, smager risnudelsalaten også rigtig godt kold som en lækker frokost.
Retten bør naturligvis spises med pinde!
Opskrift på vietnamesiske nudler med kylling
INGREDIENSER
Kylling med citrongræs
- 2 stilke frisk citrongræs
- 1 fed hvidløg
- 2 spsk fiskesauce
- 1 spsk sojasauce
- 2 spsk limesaft
- 2 spsk brun sukker
- 1 spsk rapsolie
- 900 g kyllingefilet
Nuoc cham sauce
- 1 dl vand kogt
- 2 spsk sukker
- ¼ rød chili (eller tørret chili)
- 1 fed hvidløg
- ½ dl fiskesauce
- 4 spsk risvinseddike
- 3 spsk limesaft
Servering
- 500 g risnudler
- 4 gulerødder
- 1 agurk
- 1 mango
- ¼ rød chili
- 200 g peanuts
- 1 bundt mynte
- 1 bundt frisk koriander
FREMGANGSMÅDE
Kylling med citrongræs
- Snit citrongræs og hvidløg helt fint og bland det sammen med fiske- og sojasauce, limesaft, brun sukker og rapsolie.
- Kom kyllingefileterne i en frysepose og overhæld dem med marinaden. Lad dem trække på køl mindst 1 time – gerne længere.
- Kom kyllingefileterne på en varm pande med olie. Gem den overskydende marinade til senere.
- Steg kyllingefileterne gyldenbrune på begge sider ved middel varme – de skal ikke være gennemstegte endnu.
- Tag kyllingefielterne af panden og skær dem i skiver. Kom dem på panden igen og overhæld dem med marinaden. Lynsteg dem ved høj varme indtil de er gennemstegte men møre – det er vigtigt at de stadig er saftige!
Nuoc cham sauce
- Opløs sukkeret i det varme vand.
- Hak chili og hvidløg helt fint og bland det sukkervand og de øvrige ingredienser sammen.
- Lad saucen trække – gerne mindst 1 time.
Servering
- Kog risnudlerne som anvist på pakken.
- Skær grøntsager i julienne (tynde stave) og hak chili fint. Hak peanuts groft.
- Kom risnudlerne i 4 skåle, fordel nuoc cham saucen over dem og vend det godt. Anret grøntsagerne, top med chili, peanuts, mynte og koriander.