Saftige, sunde gulerodsboller med solsikkekerner. Bollerne holder dig mæt i lang tid, og er gode både på morgenbordet eller til frokost som en sandwich. Gulerodsbollerne skal hæve koldt natten over, og kan efter 1 times hævning dagen efter, bages om morgenen. Bollerne bages ved høje grader, for at give dem en knasende, sprød skorpe og gøre dem bløde indeni.
Bager du med surdej, kan du også kaste dig ud i sprøde, svampede surdejsboller med gær.
Opskrift på gulerodsboller
UDSTYR
- Røremaskine
- Dejskraber
INGREDIENSER
- 6 dl vand koldt
- 2 dl A38
- 10 g gær
- 30 g salt
- 200 g gulerødder
- 1 spsk akaciehonning
- 2 æg
- 65 g solsikkekerner
- 300 g fuldkornshvedemel
- 850 g hvedemel
FREMGANGSMÅDE
Dag 1
- Kom vand og A38 i en skål. Smuldr’ gæren heri og opløs den. Riv gulerødderne på et rivejern og tilsæt dem sammen med sukker, æg og solsikkekerner.
- Kom fuldkornshvedemel i og rør godt. Tilsæt hvedemel lidt efter lidt og rør det hele godt sammen – gerne med en røremaskine i 10-15 minutter indtil dejen er smidig og slipper skålen helt.
- Kom dejen i en condibøtte smurt med olie og lad dejen hæve på køkkenbordet i 1 time og dernæst natten over i køleskabet (mindst 8 timer).
Dag 2
- Tag dejen ud af køleskabet og lad den hæve på køkkenbordet i 1 time.
- Hæld forsigtigt dejen ud på et meldrysset køkkenbord. Fold dejen en enkelt gang over sig selv ved hjælp af en dejskraber, uden at der kommer mel i mellem. Drys lidt mel på toppen af dejen og hak den over i to aflange stykker med en dejskraber vendt i mel. Del hvert aflangt stykke i 6, så du får 12 boller i alt. Spænd dejen op ved at skubbe siderne af dejen ind under hvert dejstykke ved hjælp af dejskraberen, så bollerne bliver runde. Kom dejen forsigtigt over på en bageplade med bagepapir.
- Bag bollerne i ovnen ved 250 grader varmeluft i ca. 18-19 minutter indtil de er gyldenbrune, og hårde når du banker i bunden.
- Kom bollerne på en afkølingsrist og lad dem afkøle.