Chili con carne er fyldt med en masse gode og mættende proteiner – både fra vegetariansk og animalsk protein – fra henholdvis det magre oksekød og de røde bønner.

Chili con carnen tager ikke lang tid at lave. Det er en nem ret, som kan varrieres på mange forskellige måder alt efter hvad du har i køleskabet. Hvis du har nogle grøntsager liggende, kan du med fordele også tilsætte dem til retten. Det kunne f.eks. være rød peber, gulerødder eller bladselleri. Det er altid en god idé at snige nogle grøntsager ind i simre retter.

Du kan selv justere indholdet af chili i din egen chili con carne. Hvis du bruger en frisk chili, er det vigtigt at være opmærksom på at smage på den inden det kommes i maden. Der er stor forskel på smagen af chili – endda også selvom chilien er fra samme pakke!! Smag på chilien oppe ved roden, og kom den mængde i du ønsker.

Denne chili con carne indeholder også lidt kanel, og derudover er den rundet af med lidt mørk chokolade for at give den ekstra dybde. Retten kan sagtens laves uden, hvis ikke man bryder sig om det, men jeg synes retten fuldendes med disse to ingredienser.

Opskrift på chili con carne

Du skal bruge (4 personer): 

1 finthakket løg
1 presset fed hvidløg
1 tsk. spidskommen
1 tsk. kanel (evt. en kanelstang som tages op af retten igen)
1 tsk. tørret chili eller finthakket chili efter smag
450g hakket oksekød 3-7 %
3 spsk. hakkede soltørrede tomater
1 dåse hakkede tomater
2 stk. mørk chokolade minimum 70 %
1 dåse røde kidney bønner
Friskkværnet salt og peber
1 håndfuld friske koriander
Olivenolie til stegning

Topping:
Cremefraiche
Friske koriander
Groft brød

Fremgangsmåde

  1. Start med at varm en gryde op og kom olivenolie på.
  2. Spidskommen, kanel, hvidløg og chili tilsættes. Rør rundt i et par minutter og skru dernæst ned for varmen.
  3. Tilsæt det hakkede kød og lad det brune.
  4. Når kødet er brunet tilsættes hakkede tomater og soltørrede tomater.
  5. Hak en håndfuld friske koriander fint og tilsæt det i gryden.
  6. Kom chokoladen i og lig låg på gryden og lad det simre i en halv times tid eller længere. Retten får dybde og bliver mere smagfuld jo længere retten får lov til at simre.
  7. Tilsæt de røde kidney bønner og varm dem godt igennem.
  8. Smag chili con carnen til med friskværnet salt og peber.
  9. Server chili con carnen med creme fraiche, groft brød og friske koriander.